България е усвоила под 3% от новите еврофондове

септември 7, 2016 · Новини

За близо 3 години страната ни е получила по-малко от 500 млн. лв. от отделените за нас 16.4 млрд.

По-малко от 3% усвояване на средства от еврофондовете в новия програмен период отчита България. По различните програми България успя да се пребори да получи между 2014 и 2020 г. финансиране на обща стойност 16.4 млрд. евро. Към момента обаче от тях са усвоени реално едва 474 486 751 лв., които вече са отишли при бенефициентите на изпълнените проекти. Което означава, че реално страната ни е усвоила 2.88% от полагащата й се сума от еврофондовете.
При различните оперативни програми положението е различно, като има такива, от които не е усвоен нито лев до такива с близо и дори над 200 млн. лв. Лидер е Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, където до бенефициентите вече са стигнали 9.43% от заложената сума, което представлява над 172.4 млн. лв. Ако става въпрос за усвоена сума обаче първото място държи ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Там до бенефициентите вече са стигнали над 202.3 млн. лв. Това от своя страна означава усвояване на 5.83 на сто от общата сума по програмата. Третото по дял на разплатените средства се държи от Оперативна програма “Храни”, където усвояването е 5.73%, а сумата – близо 13.8 млн. лв.
ОП “Иновации и конкурентноспособност”, по която се финансират малки и средни предприятия бележи усвояемост от 50 млн. лв. или 2.19%. Програмата за обучение на чиновниците, както и за финансиране изграждането на електронното управление и електронно правосъдие – “Добро управление” е усвоила 1.25% или 7.8 млн. лв. Три ключови програми, които разполагат и със сериозни бюджети, продължават да са в почти пълен застой. ОП “Околна среда”, която има бюджет от 3.2 млрд. лв., е усвоила 16.8 млн. лв. или едва половин процент. По ОПОС ще се финансира развитието на ВиК инфраструктурата, пречиствателни станции и депа за отпадъци.
ОП “Региони в растеж”, която финансира развитието на градската среда и е ключова за местната власт, също изостава. При бюджет от 2.8 млрд. лв. са усвоени едва 7.3 млн. лв. или 0.26%, предаде БГНЕС. Програмата за “Наука и образование за интелигентен растеж”, с която би трябвало да се финансират научни постижения и развитието на образованието, е усвоила 0.24% от бюджета си или 3 млн. лв. при бюджет от близо 1.3 млрд. лв.
Сериозното изоставане при изпълнение на оперативните програми е изцяло заради българските власти, става ясно още от справката. При усвоените едва 2.88%, Европейската комисия е превела авансово 4.89% или 805 млн. лв. Още преди два месеца вицепрезидентът на ЕК и български еврокомисар Кристалина Георгиева разкритикува правителство, че изостава в изпълнението на програмите.