2014 г.няма да е нулева за публичните инвестиции в страната

ноември 30, 2013 · Новини

2014 година няма да е нулева за публичните инвестиции в страната, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Пред журналисти след днешните обсъждания на семинара на парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС с правителството в Боровец, тя посочи две причини за това – продължава използването на еврофондовете и се създава публична инвестиционна програма. Вицепремиерът изтъкна, че по този начин за първи път ще има истинско допълване между национално и европейско финансиране по приоритетите за страната, което е основно изискване на съвременната европейска бюджетна политика.

Зинаида Златанова каза още, че в началото на годината е много вероятно да стартира прилагането на поне три оперативни програми – „Транспорт”, „Човешки ресурси” и фондът „Connecting Europe”. Това означава, че бенефициентите ще могат веднага да кандидатстват и да има сключени договори за безвъзмездна помощ, обясни вицепремиерът. „От усвояване 29% в края на февруари и 35% в края на май, към момента сме на 45 процента сертифицирани разходи. Работим да спасим толкова пари, колкото е възможно”, заяви Златанова. Тя изрази увереност, че ще бъдат спасени поне половината от потенциалните рискове, обявени от служебното правителство, които към май са били 272 млн. евро.

Петър Чобанов поясни, че няма да се създават тежки бюрократични структури заради публично-инвестиционната програма. Предвижда се да се формира междуведомствен съвет с участието на министри и председателя на Националното сдружение на общините в Република България, като ще се ползва капацитетът на секторните министерства в зависимост от това какъв е проектът. Голяма част от ресурса от 500 млн. лв. ще бъде отделен за кандидатстване от общините. Министерският съвет ще одобрява списъка със селектираните проекти. Основните критерии, по които те ще бъдат оценявани, са дали допринасят за повишаването на икономическия растеж, за устойчивото развитие на регионите, за генериране на заетост и доходи, за конкурентоспособност на икономиката и др. Проектите ще могат да се реализират в срок до две години. „Предимство ще имат регионите”, подчерта министърът на финансите.

Източник: Огра, по материали от страницата на Министерски съвет на Република България