Близо 800 са кандидатите по процедура “Енергийна ефективност и зелена икономика”

ноември 19, 2013 · Новини

Процедурата “Енергийна ефективност и зелена икономика”, по която се очаква да бъдат разпределени 150 млн. евро безвъзмездна финансова помощ, се очертава като една от най-търсените по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Това показва справка на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), изготвена за “Капитал Daily” след изтичане на крайния срок за подаване на проекти. Той беше 30 септември. Близо 800 компании са кандидатствали по нея, което е сериозен интерес, като се има предвид, че традиционно броят на фирмите, търсещи еврофинансиране по различните схеми, е около 500. Самата процедура започна в края на юни миналата година, а през тази пролет бяха направени някои промени, които да я облекчат. Половината от кандидатите са подали предложенията си през последния месец. Това е и причината срокът за обработка на документите наскоро да бъде удължен.

Трудно начало

Схемата е насочена към микро-, малки и средни предприятия, които искат да инвестират в енергоспестяващи технологии и да намалят енергоемкостта на производството си. Предвидените грантове са до 50% от стойността на проектите, а за останалата част фирмите могат да получат заем чрез кредитната линия на ЕБВР към няколко банки.

Началото се оказа трудно, като до края на миналата година документи подадоха само 24 фирми. Обяснението тогава беше в различния начин за кандидатстване – по тази процедура компаниите първо правят енергиен одит, избират си подизпълнители и осигуряват своята част от финансирането и едва тогава представят предложенията си. Оказа се обаче, че това не е единствената причина и през май тази година бяха променени някои елементи от процедурата. Това “отприщи” кандидатстването и към края на август до асистента по проекта (консорциум между Техническия университет и фирма “Рувекс”) бяха подадени общо 340 предложения.

Вълна от кандидати

Основната вълна от кандидати обаче е била през септември, показват данните на МИЕ. От подадени общо 773 проекта от началото на процедурата само през септември при асистента са пристигнали 432, а 103 от тях са подадени в последния възможен ден 30 септември. Затова в началото на месеца срокът за подаване на предложенията пред договарящия орган беше удължен до 31 януари 2014 г.
Към края на октомври до главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност” са били предвижени 216 проекта, а за финансиране са били одобрени 100 от тях на обща стойност 46.9 млн. лв. Приключила е била и оценката на други 84 проекта за над 65 млн. лв. Общо сключените договори са били 75, а предоставяната безвъзмездна финансова помощ по тях е 31.4 млн. лв. “Удължаването на срока за подаване на проектни предложения пред договарящия орган не е свързано с риск от забавяне на изпълнението на вече одобрените проекти по процедурата”, увериха от МИЕ.

Като цяло за европари могат да кандидатстват компании от почти всички сектори. Най-голям интерес обаче има от производствените предприятия. Такива са близо 400, или над половината от кандидатите, посочиха от МИЕ. В тях влизат предимно компании, които произвеждат метални изделия, машини и оборудване, изделия от каучук, пластмаси и други неметални суровини, облекло и мебели. Голям брой кандидати има и от секторите “Търговия” (110) и “Хотелиерство и ресторантьорство” (94).

 

Източник: Огра, по материали от страницата на в-к Капитал