„Една посока – много възможности“ е мотото, което ще отличава европейското финансиране в България в следващия програмен период 2014-2020 г.

ноември 1, 2013 · Новини

Автор на слогана и логото към него е Тахсин Тасим от София. На церемония в хотел „България“ възпитаникът на Националната художествена академия получи своята награда от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, под чийто патронаж беше проведен конкурсът.

В концепцията си авторът е посочил, че логото за визуалната идентичност на новата финансова рамка за периода 2014-2020 г. е изчистено, лесно за комуникация и в цветовете на Европейския съюз и на България. „Цветните дъги символизират различните оперативни програми, които се включват във финансовата рамка. Дъгите образуват звезда – символът на всяка страна от съюза. Посланието доразвива логото. Различните посоки всъщност са част от единна, обоснована стратегия. Това е посока, която дава възможности за развитие и за растеж“, заключава концепцията на Тахсин Тасим.

Рекорден брой кандидати – 150 се включиха в конкурса. Жури в 15-членен състав под ръководството на проф. Виктор Паунов – председател на Общото събрание на НХА, оцени и класира получените предложения. Победителят получи награда в размер на 5000 лв. и тридневно посещение в Брюксел за двама.
Решението за използване на общо лого на оперативните програми през следващия програмен период беше взето на заседание на правителството в началото на месец юли тази година. Тогава вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обяви, че целта му е да бъде създадена единна и разпознаваема визуална идентичност на приноса на Европейския съюз в България.

Вицепремиерът Златанова отбеляза, че конкурсът за единно лого и послания за следващия програмен период е доказал „как с ентусиазъм, с талант и с усилена работа може да се постигне една цел, която да разкрие нови възможности“. Златанова съобщи, че след 10 дни се очакват официалните коментари на Европейската комисия по Споразумението за партньорство, което правителството изпрати в края на август месец. „България е сред първата половина на държавите-членки, които ще финализират преговорите с ЕК по Споразумението за 2014-2020 г.“, прогнозира още вицепремиерът. Тя бе категорична, че управлението и усвояването на европейските средства трябва да става публично и прозрачно, какъвто пример е проведеният конкурс. Златанова посочи, че обявяването на новия символ и послание на европейските програми именно в Деня на народните будители цели да донесе обединение и вяра във възможностите на всеки един български гражданин. „Сигурна съм, че посоката, която България избра преди повече от 15 години, е една и тя ни дава много възможности. Казват го и над 70% от българските граждани, които на седмата година от нашето членство посочват, че имат най-голямо доверие в институциите на Европейския съюз. Вярвам, че тази постигната цел на България и занапред ще ни дава много възможности за модернизация, по-добро образование и икономически растеж“, каза вицепремиерът и министър на правосъдието.

 

Източник: Огра, по материали от страницата на УО на ОП “Конкурентоспособност”