България получава 32 млн. евро по програмата “Храна за бедните”

септември 15, 2013 · Новини

България ще получи 32 милиона евро за периода 2014-2020 година по програмата “Храна за бедните”. Тя ще се изпълнява от Министерството на труда и социалната политика и финансирането е от Европейския социален фонд, оповести пред журналисти вицепремиерът Зинаида Златанова, цитирана от Дарик.

Програмата е на общоевропейско ниво и ще бъде обособена по подобие на оперативните програми, като средствата ще бъдат осигурени от Европейския социален фонд.

Парите, посветени специално за храна за бедните, не бива да се смятат като допълнителен ресурс, обясни Златанова: „Това, което е в момента, Европейски социален фонд по трите оперативни програми, които ползват Европейския социален фонд, трябва да бъде намалено с 32 милиона и всяко увеличаване на тези разходи, води до намаление на останалите оперативни програми – „Образование”, „Човешки ресурси”, „Добро управление”.”

В следващия програмен период ще се обърне изключително внимание на мерките срещу младежката безработица, осигуряването на достъпна среда и възможности за работа на хората от различни уязвими групи. „Дали беше през 2020-а или още през 2015-а година в България 25% от работната сила, която ще влезе на пазара на труда през тази година, ще бъдат наши сънародници от ромски произход. Това е 1/4″, добави още Златанова.

Въпреки че страната ни е първата, която е предала черновата на споразумението за оперативните програми до 2020, има много проблеми при усвояването на европейските средства, смята Зинаида Златанова. Тя определи като „мит” твърдението, че страната ни е сред отличниците в усвояването на европарите.
Източник: Огра, по материали от страницата на в-к  Труд.