Печелят: учени, администрация и бизнес

август 21, 2013 · Новини

Повече пари за “Конкурентоспособност” и административната “Добро управление”, 1 млрд. лв за наука и образование и по-малко пари по всички останали програми. Това е първата сметка, която може да бъде направена от предварителното разпределение на европейските средства за периода 2014-2020 г., представено днес от Министерски съвет. То придружава втория вариант на Споразумението с Европейската комисия, което България тази седмица ще изпрати в Брюксел за съгласуване. Разпределението е неокончателно, тъй като предстои да бъде договаряно както с Европейската комисия, така и в работните групи за всяка една програма.

Двете програми, които са пораснали спрямо миналия период, са директната програма за бизнеса “Конкурентоспособност” и изненадващо – програмата, която подпомага администрацията “Добро управление” (която обединява ОП “Административен капацитет” и “Техническа помощ”). Последната е с цели 154 млн. евро отгоре, като основна част от парите са за “подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии и тяхното използване и качество”.

Споразумението, което е одобрено от Министерски съвет, е всъщност договорът, който България ще подпише с Европейската комисия за следващия период. Очаква се ЕК да даде коментари по втория вариант на споразумението до октомври. Окончателното одобрение обаче ще зависи първо от това кога ще бъдат завършени регламентите по всички нови програми и второ – от преговорите с Брюксел. Регламентите се очаква да започнат да излизат през октомври-ноември. Всички числа преди подписване на договора се водят неокончателни и затова подлежат на промени.

Източник: Огра, по материали от страницата на Капитал