София Тех Парк стартира дейности в подкрепа на младите предприемачи и изобретатели

април 24, 2013 · Новини

София Тех Парк (СТП) стартира поредица от дейности в подкрепа на младите предприемачи и изобретатели

В рамките на най-големия и многообразен фестивал за наука, който се организира от Британския съвет, „Софийски фестивал на науката“ (9 – 12 май 2013), София Тех Парк ще приюти в специално създадена за целта къща-макет изобретението на Любомир Янчев и Христо Стоянов – „Домашен иконом“. Двамата ученици, които спечелиха състезанието “Млади таланти” на МОМН през 2012 г., ще демонстрират как електроуредите в дома могат да бъдат задвижвани посредством гласови команди.

За пръв път София ще е домакин на международната среща Balkan Venture Forum (21-22 май), в която СТП ще участва като модератор на дискусия за бъдещето на инкубаторите като платформа за развитие на нов тип работна среда, в която се осъществява комуникация и сътрудничество между наука, бизнес и предприемачество. “Темата е особено интересна за нас, тъй като основният фокус на научно-технологичния парк е именно инкубаторът, който ще има по-широк профил и ще включва и биотехнологиите”, каза изпълнителният директор Елица Панайотова.

По идея и покана на София Тех Парк, на 3 юни в България ще пристигне представител на една от най-интересните стартъп организации в Европа – финландската StartUp Sauna. Лекторът ще вземе участие в дискусия на тема „Развитие на стартиращите компании в рамките на третото издание на конференцията за предприемачество и дигитални технологии – DIGITALK 2013.

През юли са предвидени още две събития: 3Challenge, организирано от Start It Smart и “Хакадемия”, което представя интерактивни игри за деца, свързани с използване на технологии и програмиране. В първото събитие София Тех Парк ще осигури на победителите в състезанието три работни места за три месеца в Бетахаус (споделеното неформално пространство за работа, наемано най-често от хора на свободна практика и прохождащи малки фирми).

“От началото на 2014 г. вече ще сме основен организатор на подобни форуми, а през 2015 г. тези събития ще бъдат пренесени в сградата на Иновационния форум “Джон Атанасов”, чието изграждане ще започне през 2014 г.”, каза Елица Панайотова.

По този начин Технологичният парк започва своето виртуално съществуване чрез подпомагане на предприемачеството и иновациите преди изграждането на физическата среда, в рамките на предоставения от Министерството на отбраната терен на 4-и км.

София Тех Парк се осъществява по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава. Към парка вече има заявен интерес за включване в проекта от български и международни компании.

 

Източник: Огра, по материали от страницата на ProjectMedia