Фирми ще кандидатстват за ваучери за иновации по ОП „Конкурентоспособност”

ноември 29, 2012 · Новини

Фирмите ще могат да кандидатстват за ваучери за иновации в следващия програмен период на Оперативна програмаКонкурентоспособност“. Това заяви икономическият министър Делян Добрев на семинар във Велинград. По този начин те сами ще избират институтите и научните екипи, с които да работят.

„На всяка компания, която иска да инвестира в иновации, ще дадем ваучер за определена сума пари. Например ще дадем 50 000, 100 000 или 200 000 лева, сумата не е определена. С този ваучер компаниите, които искат да развиват иновации, ще отидат в някой институт или някое развойно звено в България, защо не и в Европа, и ще кажат, че имат средства, срещу които искат еди-каква-си иновация, защото смятат, че тя е подходяща за тяхната компания”, обясни министърът.

Делян Добрев допълни, че досега от оперативните програми се хвърляли пари от хеликоптер, а в следващия програмен период средства ще има „за специализации”. Една от тях е именно иновациите, а останалите енергийната ефективност и експортно ориентираните отрасли: „Идеята в целия ЕС, това е нещо, което ние правим, имаме определена специализация за следващия програмен период. Ако през този период сме хвърлили пари от хеликоптер, както има икономическа теория за стимулиране на икономиката, в следващия програмен период ще специализираме, ще насочим част от средствата в определени сфери, където вярваме, че ще постигнем най-висок ефект. Целта е с ограничените средства, които ще имаме, да постигнем най-голям ефект. Аз съм убеден, че те ще са повече от тези 1,17 млрд. евро, които имаме в момента”.

Добрев допълни, че в момента само 28% от износа ни е към външни за Европейския съюз пазари. По думите му именно към тях трябва да се насочат българските компании, защото по този начин ще реализират продукция в бързо растящи икономики като Китай, Индия и Турция и няма да са толкова зависими от еврозоната, която практически отново е в рецесия.

Източник: Огра, по материали от страницата на Darik news