Делян Добрев: Повече от 750 млн. лева са инвестирани във фирмите за шест месеца по линия на ОП “Конкурентоспособност”

ноември 3, 2012 · Новини

От сливането на Междинното звено и Управляващия орган по ОП “Конкурентоспособност” в края на април досега сме договорили проекти за 420 млн. лева. Като се има предвид, че интензитетът на помощта е около 50 %, това означава, че във фирмите се изпълняват проекти за повече от 750 млн. лева. Тези средства са стимул за икономиката. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на връчването на договори за технологична модернизация на малки и средни предприятия по ОП “Конкурентоспособност”.

На церемония в София, в която участва и премиерът Бойко Борисов, бяха връчени договорите на 85 фирми от резервния списък по схемата. Стойността на безвъзмездната помощ по тях е близо 60 млн. лева.  Това стана възможно, след решението на Управляващия орган по програмата от м. август да увеличи бюджета по процедурата за технологична модернизация на малки и средни предприятия с 85 млн. лева –  от 147 млн. лв. на 232 млн. лв. Така още 121 кандидати от резервния списък, покрили минималните критерии за техническа и финансова оценка, бяха поканени да сключат договори по схемата. Безвъзмездната финансова помощ по техните проекти е на стойност над 86 млн. лева.

До момента по ОП “Конкурентоспособност” са договорени 71.96% от ресурса на програмата, а са платени повече от 15%, отбеляза Делян Добрев. Тази статистика не включва платените средства по инструмента Джереми. В сравнение със същия период на миналата година числата показват повече от четири пъти ръст на договорените средства и два пъти – на разплатените.

Министър Добрев насърчи компаниите да участват и в схемата за енергийна ефективност и зелена икономика в рамките на ОП “Конкурентоспособност”. По нея на бизнеса се предоставят 150 млн. евро безвъзмездна помощ, плюс още 150 млн. евро кредитна линия от ЕБВР за мостово финансиране на проектите.

Сключените днес договори ще осигурят допълнителни работни места и живи пари за вашите компании, отбеляза и премиерът Бойко Борисов.

 

Източник: Огра, по материали от страницата на МИЕТ