Програма „За жените в науката“ – стипендии на ЛОРЕАЛ и ЮНЕСКО

септември 26, 2012 · Новини

Програмата „За жените в науката“ стартира за трети път в България с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката и Софийски университет  “Св. Климент Охридски”

На 10 септември 2012 г. стартира третото издание на Националната стипендиантска програма на Л`ОРЕАЛ и ЮНЕСКО „За жените в науката”. Партньори на програмата са Министерството на образованието, младежта и науката и СУ „Св. Климент Охридски“. Целта и е да насърчи жени изследователи на възраст до 35 години, провеждащи научни изследвания в България и да подпомогне тяхното кариерно развитие.

В рамките на тазгодишното издание на конкурса ще бъдат отпуснати две стипендии от по 5000 евро.

 

Допълнителна информация, условията за кандидатстване, както и отговори на най-често задаваните въпроси ще намерите на адреси:www.zajenitevnaukata.bg и www.unesco-bg.org.

 

Кандидатурите следва да бъдат изпратени в Секретариата на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО в София на адрес: ул. „Александър Жендов“ № 2 или на e-mail адресsnishkova@mfa.government.bg.

 

 

Допълнителна информация за програмата „За жените в науката“

 

Програмата „За жените в науката“ съществува от 1998 г., когато L’Oreal и ЮНЕСКО установяват сътрудничество и учредяват международни награди, присъждани ежегодно на пет водещи жени изследователи (по една награда за всеки континент).

 

В момента програмата включва както международни стипендии, отпускани на 15 обещаващи млади изследователки ежегодно от 2000 г. насам, така и национални стипендии, които подкрепят развитието на научната кариера на жени от целия свят.

 

От създаването на програмата „За жените в науката“, над 1000 млади жени от целия свят са насърчавани да развиват своите научни изследвания. От януари 2012 г. 1040 млади жени учени от 64 страни са били наградени с регионални или национални стипендии.

Източник: Огра, по материали от страницата на 7-ма РП МОН